Kerkennacht 2105

De  Raad van Kerken organiseerde in 2015 weer een kerkennacht. De kerkennacht vond plaats op vrijdag 19 juni in de Regenboogkerk

Het programma  was:

19.30 u   Inloop; tentoonstelling van “druksels”van Hendrik Werkman en sculpturen van Dik Kompier; muziek; koffie/thee.

19.55 u   Korte toelichting op het programma

20.00 u   Dik Kompier  “vertelt “over zijn sculpturen en vertoont een filmpje over het proces bij het maken

20.15 u   Muziek, Hans de Jong en Punto Bawono, klavecimbel, orgel, luit

20.30 u   Henk Plomp licht de druksels van Hendrik Werkman toe en uit

20.40 u   Muziek, Hans de Jong en Punto Bawono

20.50 u.  Causerie door Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers. Een klaproos tussen het Gelijkvormig graan. ”Jan Wolkers en de gereformeerde kerk van Oegstgeest. Een kleine geschiedenis van geloof en ongeloof”

PAUZE

21.45 u   Gregoriaans zingen, oefenen, o.l.v. Rens Tienstra

22.10 u   Zingen met Kika Treep

22.25 u   Muziek, Hans de Jong

22.25 u   Avondgebed met ds. Henk Plomp

22.50 u   Napraten, koffie, een glas

Het programma  waarin  “kunst en kerken’ een centraal thema was trok ongeveer zestig  belangstellenden . Henk Plomp lichtte de in de kerk aanwezige tentoonstelling van de ‘druksels’ van  Henk Werkman toe:de chassidische legenden, terwijl Dik Kompier vertelde over  de aanleiding voor en het maken van zijn tentoongestelde sculpturen.

Heel bijzonder was de causerie van de biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom, over de geschiedenis van  Jan Wolkers, de geschiedenis van de opstandige jongeman  waarin de Regenboogkerk- toen nog Mauritskerk genoemd- een prominente rol speelt. Hans de Jong (orgel) en Punto Bawono (luit) luisterden het programma solo en als duo op met aanstekelijke muziek

Heel opvallend en sterk contraterend waren twee muzikale “oefeningen”. Kika Treek, die  ‘s zondags  de diensten in het bezinningscentrum Kruispunt van de psychiatrische inrichting Rivierduinen met vooral vrolijke muziek  opluistert,  liet de aanwezigen enthousiast meezingen  met liedjes als”Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal”.  Daartegenover stond   het oefenen van het zingen  van gregoriaanse  gezangen  met leden van de schola cantorum van de RK kerk onder de aanmoedigende leiding van Rens Tienstra.

De bijeenkomst werd  door ds. Henk Plomp afgesloten met een avondgebed. Hierna  werd er met een glas uitgebreid  nagepraat over de avond  die door velen als stimulerend  was beleefd.

Hieronder treft u enkele  door Tjeerd Heslinga –gemaakte foto,s aan, die  een impressie van  de samenkomst geven.

Henk Plomp licht de chassidische legendes van Werkman toe
Onno blom spreekt over Jan Wolkers en de Regenboogkerk
Dik kompier vertelt over zijn sculpturen
Kika Treep en Punto Bawono met hun instrumenten